Iniciatíva „Slovensko pre Krásnu Hôrku“ chce pomôcť pri obnove zničeného hradu

17.05.2012 Bratislava

Bratislava 17. mája (TASR) – Slovensko pre Krásnu Hôrku je názov benefičného podujatia, ktoré organizuje Nadácia Linaje, Občianske združenie Tri ruže a Non-Stop Production. Ich ambíciou je prispieť na záchranu hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri tragickom požiari 10. marca.

Sériu benefičných akcií otvorí banskobystrický Minifest Banská Bystrica pre Krásnu Hôrku v sobotu 26. mája v športovej hale na Štiavničkách. V zozname viac ako troch desiatok účinkujúcich sú aj skupina Tublatanka, Laco Lučenič, O.B.D. a s nimi Oskar Rózsa, Martin Valihora, Marián Greksa a Grexabat, skupina Mukatado, Marcela Molnárová, Eva Pavlíková, Viktor Horján, ale i Ján Berky – Mrenica a jeho Diabolské husle, sólista opery SND Martin Babjak či herec a mím Juraj Benčík, člen svetoznámeho kanadského Cirque du Soleil.

"Cieľom pripravovaných štyroch samostatných benefičných akcií je prispieť na rekonštrukciu z vybraného vstupného a z aukcie umeleckých diel, zároveň vyzvať občiansku verejnosť a zástupcov komerčnej sféry na pomoc," uviedol na dnešnom stretnutí s médiami Štefan Pogany, predseda správnej rady Nadácie Linaje.

Na Medzinárodný deň detí odštartuje druhé z podujatí, trojdňový slovensko – maďarský open air benefičný festival priamo pod hradbami hradu Krásna Hôrka. Medzi účinkujúcimi sú maďarské kapely Dolly Roll, Piramis, P-Mobil, Karthago, z domácich potom IMT Smile, Marián Greksa, Peter Cmorik, O.B.D., Get Explode, AC +, ale i speváci Gizela Oňová s Dušanom Grúňom. Trojdňovú akciu budú moderovať Bibiana Ondrejková a Peter Pinďo Lengyel.

"Sme veľmi radi, ako spontánne zareagovali na výzvu prispieť pomôcť obnove Krásnej Hôrky slovenskí aj zahraniční interpreti a umelci, ktorým nie je ľahostajný osud tejto kultúrnej pamiatky, všetci vystúpia bez nároku na honorár," dodala Monika Kozelová zo spoločnosti Non-Stop Production.

Benefičné akcie následne pokračujú v druhej polovici júna v Bratislave koncertom popredných operných a operetných umelcov. Benefičnú šnúru s názvom Slovensko pre Krásnu Hôrku ukončí aukcia výtvarných diel známych slovenských výtvarných umelcov na konci júna 2012.

"Desiateho marca nás postihla katastrofa, na ktorú nielen ja, ale aj mnoho ľudí nezabudne. Po tejto tragédii medzi prvými nám ponúkla pomoc Nadácia Linaje s tým, že v krátkej dobe zorganizovala zbierkový účet. Som veľmi rád, že sa organizuje šnúra benefičných koncertov, ktorých výťažok bude slúžiť na pomoc hradu a samospráve. My ako obec sme sa snažili pomôcť Slovenskému národnému múzeu a nášmu hradu tým, že ako 1. sme boli pri záchranných prácach. Teraz je hrad úplne vyčistený, máme ho dočasne prekrytý," povedal pre TASR starosta obce Krásnohorské Podhradie Peter Bollo.

Podľa jeho slov definitívna škoda ešte nie je vyčíslená, objekt na ďalšie práce sprístupnila špeciálna jednotka Hasičského záchranného zboru z Humenného, ktorá odpratala zvyšky ohorených trámov, preborenej klenby a sutiva. Nadácia Linaje pre vyhlásenú verejnú zbierku zriadila osobitný účet v Tatra banke, a.s., číslo 2920872310/1100, ktorý slúži len na účely rekonštrukčných prác hradu Krásna Hôrka.
 

Vyberte región